Featured

Typ 10 in het vierde leerjaar



Dit schooljaar starten we in het vierde leerjaar met de Typ10 methode om je kind blind te leren typen.

Waarom blind leren typen?

Onze samenleving wordt steeds digitaler. Ook op school is het digitale meer en meer verweven met het leren. We gebruiken chromebooks, online leermiddelen, een online leerplatform... Leren typen is een onderdeel van digitale geletterdheid en een belangrijke basisvaardigheid met het oog op de toekomst. 

Wat is Typ10?

Typ10 is een leuke en speelse methode om kinderen blind te leren typen. De lessenreeks is zo opgebouwd dat er iedere les een andere vinger aan bod komt. Zo ontstaan minder snel

coördinatieproblemen en kunnen kinderen zich optimaal focussen op de verschillende leerkanalen. We verkennen het toetsenbord met spelletjes, versjes, prenten en kleuren. Anders dan in heel wat andere methodes ligt de nadruk op vlot en correct typen zonder tijdsdruk.
Wanneer de positie van alle letters gekend is, wordt er geoefend op Typ10 Online.

Een online systeem met heel wat spelletjes, verhaaltjes, oefeningen op muziek… en een ingebouwd opvolgsysteem gekoppeld aan de account van de leerkracht.

Meer info op: https://typ10.com/nl-BE

Welke rol hebben ouders?

Om zo goed mogelijk blind te leren typen is het vooral belangrijk om regelmatig te oefenen. Drie keer 15 minuten per week thuis oefenen is belangrijk om de motorische vaardigheden vast te zetten. Als ouder speel je een belangrijke rol om je kind hierin te ondersteunen. Moedig je kind aan om te oefenen en toon belangstelling en bewondering voor de stappen die je kind zet. Op die manier vliegt het kwartiertje op het online oefenplatform zo voorbij!

Wat is de kostprijs?

Typ 10 zit in het pedagogisch aanbod van de school en er zal geen extra kost worden aangerekend. Het wordt dus gratis aangeboden.

Wat heb je thuis nodig om te oefenen?

Om thuis te oefenen moet de leerling toegang hebben tot een computer, laptop, chromebook die aangesloten is op internet. Het toestel moet een azerty- toetsenbord hebben. Wij helpen als school graag wanneer je niet over een digitaal oefenmiddel beschikt. Je neemt hiervoor contact op met de klasleerkracht.  

Voor technische vragen kan je terecht bij onze ict-leerkracht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.